Potethøsting

Da har vi hatt nesten to uker på bobiltur i det vakre landet vårt, og en svipptur over til "søta bror". Da vi kom hjem var det endelig tid for å finne ut hvor mye mat som skjulte seg i de fire potetbøttene. Jentungen var superspent og gledet seg veldig. Hun har jo fått følge med på hele prosessen både under og over jorda. Hun bar flittig de store og tunge bøttene til hagen for høsting. Bøttene var 2/3 av hennes egen størrelse!

Først ble potetplantene klippet helt ned. De var blitt ganske store og uhåndterlige, og vi hadde bestemt oss for å avslutte dyrkingen for i år. Gullet fulgte nøye med, og ville nok helst klippe selv, men det var nok best at morfar gjorde.

Så ble innerste bøtten løftet ut, og tømt oppned i en balje. Da var det lett å rote rundt etter både store og små poteter! Jenta søkte iherdig rundt i baljen, -det var jo rene skattejakten jo! Gledeshyl runget hver gang hun fant en stor en!

Noen poteter var dessverre ødelagt av lys. Det hadde blitt litt for liten plass i bøttene, slik at noen av potetene kom opp av jorden. Poteter som blir utsatt for lys blir grønne under skallet, og man kan se misfarging i skallet også. Dette er forklaringen som Wikipedia gir om saken: "Når poteten blir utsatt for sollys, produserer den giften solanin. Når poteten er grønn, enten på eller under skallet, er dette en indikasjon på at den har vært utsatt for lys og kan inneholde solanin. Den grønne fargen skyldes klorofyll som også dannes når potetene utsettes for lys. En kan derfor ikke fjerne solaninet helt ved å skjære bort de grønne områdene. Grønne poteter bør ikke benyttes til mat eller fôr for dyr. Potetens groer kan inneholde til dels store mengder solanin, og må fjernes før poteten gis som dyrefôr."

Vi måtte kaste mellom 20 og 25 poteter på grunn av dette. Sorterte ut 5-10 stykker under høstingen, og fant ytterligere 15 ved rengjøring av potetene senere på kvelden. Under kan du se bilder av noen giftige poteter.

Potetene varierte veldig i størrelse. De minste var ikke større enn ca 2 erter. Gullet ga klar beskjed om at de små skulle hun spise, og de skulle vi ikke skrelle, for hun ville spise de med skallet på. Det syntes jeg var en god ide, siden hele poteten nok hadde forsvunnet ved en eventuell skrelling. Dessuten sitter vel de fleste vitaminene i skallet, og litt ekstra vitaminer er bare bra!

Det var kjempespennende å se på alt som befant seg i jorden. Meitemark, røtter, den råtne settepoteten, -alt måtte hun plukke opp, studere og kommentere! En artig stund for hele familien. Personlig gleder jeg meg allerede til neste års høsting. Til og med hunden ble liggende å observere sirkuset!

Vi trodde kanskje vi skulle fylle en hel bøtte med poteter, men ble nok bare litt over halvfull. Akkurat passelig til oss. Gullejenta var i alle fall strålende fornøyd med fangsten! Hun anbefaler nok alle andre til å prøve det samme neste år!

I alt ble det ca 160 poteter med store og små; 20-25 ødelagte av lys, og ca 30 stykker så små at det helst er 4-åringen som får glede av dem.

På kvelden vasket jeg bort jorden av dem, tørket dem, la dem i papirposer og dekket til med et teppe for å få det mørkt. Etter at jeg hadde vasket 3/4 av dem fant min mann ut via internett at vi helst skulle lagre dem uvasket med jorden på, for da holder de seg visst bedre. Det fant vi ut i seneste laget, men vi satser på vi skal rekke å spise dem før de blir dårlige.

Siden vi ikke greidde å vente med å smake, ble det poteter og kyllingkarbonader til kvelds. Nydelig!

Så da var potetdyrkings-eventyret vårt over for denne gang. Tusen takk for at dere ville følge oss i prosessen! Håper flere blir inspirert til å teste ut dette. Veldig lærerikt og moro for alle store og små, -det er det siste bildet bevis på!

Har du gått glipp av de tidligere innleggene om potetbøttene kan du lese de ved å trykke på linkene nedenfor.

Dyrking i potetbøtter

Oppdatering på potetbøttene

Første potetene er høstet!

Takk for titten!

 

 

#Potetbøtter #Organisk #DIY #Hage #Moroforbarna #Familietid #Potet #Matfraegenhage #Høsting

2 kommentarer

kosekaos

12.08.2017 kl.07:45

Oi så mange det ble. Moro å se prosessen av dette, og kan jo hende det blir litt potetdyrking på oss også. Man kan vel klare det på høsten og vinteren også sålenge det er inne?

Flinke snuppa di er so. Spiser meg skallet på, for set hadde ikke noen av mine gjort.

HeleneMarie

12.08.2017 kl.13:12

Kan kanskje rekke det akkurat før frosten om man setter potetene fort. Innendørs vet jeg lite om. Den største poteten ble slukt av jenta med skallet på i går. Hadde egentlig ikke helt troa på at hun ville spise den, men det gjorde hun. Ekstra stas med egenproduksjon. :)

Skriv en ny kommentar

HeleneMarie

HeleneMarie

33, Ulstein

Skriver om alt fra sykdom til kreative prosjekter!

Kategorier

Arkiv

hits